Valgyti daržoves yra labai sveika. Kuo jų daugiau, tuo gauname skirtingus reikiamus vitaminus ir naudingas medžiagas organizmui. Vienos daržovės jų turi daugiau, kitos mažiau. Ypač organizmui naudingos yra žalios daržovės, o vienos jų yra briuselio kopūstai. Apie juos plačiau ir papasakosime šiame straipsnyje.
Kokią naudą duoda briuselio kopūstai?
Briuselio kopūstus naudinga vartoti, nes:
- Jie suteikia sotumo jausmą, skatina virškinimą dirbti žymiai geriau, gali padėti, jeigu jus kamuoja vidurių užkietėjimas.
- Juos valgant būsite tikri, kad imuninė sistema bus stipri ir taip būsite atsparesni įvairiems virusams.
- Jie taip pat gali padėti prevenciškai išvengti vėžinių susirgimų.
- Jeigu kasdien jaučiatės pavargę ar kankina nemiga, briuselio kopūstai gali būti puiki išeitis numalšinti tokius pojūčius.
- Jie rekomenduojami ypač mažiems vaikams ir nėščioms moterims, nes tai yra naujai besiformuojantys organizmai, o kopūstuose esančios medžiagos teigiamai juos veiks.
Kaip valgyti briuselio kopūstus?
Šias daržoves galima valgyti taip, kaip jums skanu. Jos puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų. Juos patogu ruošti, nes jie gali būti tiek verdami, tiek kepami, todėl juos galima valgyti bet kokiu sezonu. Aišku, daugiausia naudingųjų medžiagų yra tada, kai prasideda jų sezonas, tai yra vasaros gale ir rudens pradžioje. Tuomet jų vartoti rekomenduojama kaip įmanoma daugiau. Briuselio kopūstai gali būti kaip ir pagrindinis patiekalas. Tai yra jie puikiai tinka su šonine, taip pat juos galima gaminti su makaronais. Praktiškai jie gali būti gaminami su bet kokiu patiekalu. Kadangi jie turi gana specifinį skonį, jiems daug prieskonių nereikia, puikiai juos galima valgyti pagardinus su druska ir pipirais. Tik labai svarbu, kad jie nebūtų pervirti ir perkepti, nes taip jie praranda savo gerąsias savybes. Juos pakanka apdoroti vos keletą minučių.
Kokius juos geriau rinktis?
Aišku, kaip ir kiekvieną daržovę, taip ir briuselio kopūstus geriausia rinktis šviežius. Tačiau jeigu nėra jų sezonas, labai sunku arba net neįmanoma jų gauti, iš bėdos galima juos pirkti šaldytus. Nors tai ir nebus taip naudinga, kaip valgyti šviežius, bet tai bus kur kas geresnis variantas, nei kad jų nevalgyti iš viso. Skonis šviežių ar šaldytų praktiškai nesiskirs. Jeigu juos naudojate šaldytus, jų nėra būtina atšildyti, juos galima iš karto virti ar dėti ant keptuvės ir pagardinti prieskoniais.