Saulės moduliai: privalumai, apie kuriuos žino ne visi

Saulės moduliai: privalumai, apie kuriuos žino ne visi

Lietuvoje iš saulės gaunama elektros energija sulaukia didelio dėmesio, nes žada švarią, atsinaujinančią energiją ir mažesnes sąnaudas. Nors šie privalumai yra gerai žinomi, yra keletas mažiau aptariamų saulės modulių aspektų, kurie tikrai verti dėmesio.

  1. Nauda privačiam ir viešajam transportui

Saulės moduliai vis sėkmingiau integruojami į transportą. Elektromobiliai rieda miesto gatvėmis, pamažu skintis kelią pradeda ir saulės energija varomas viešasis transportas.

Prognozuojama, kad saulės energija maitinamos elektrinių autobusų ir automobilių įkrovimo stotelės labai pasitarnaus artimoje ir ilgalaikėje perspektyvoje: jų tik daugės, todėl tikėtina, kad sumažės transporto išskiriamas CO2 kiekis.

Be to, gatvėse, autobusų stotelėse ar traukinių stotyse įrengus saulės baterijas, galima įrengti autonominį apšvietimą ir informacines sistemas. Tai padidins viešosios infrastruktūros tvarumą ir patogumą.

  1. Kultūrinių ir istorinių vietovių suderinamumas

Lietuva ir kitose šalyse, kuriose vertinamas kultūrinis ir istorinis paveldas, saulės modulių suderinamumas su šiomis vietomis tampa vis aktualesnis. Šiuolaikinės saulės energijos technologijos siūlo lanksčias ir mažiau trukdančias galimybes, pavyzdžiui, saulės plyteles ir integruotus fotovoltinius modulius, kurie gali puikiai derėti prie istorinės architektūros. Tokiu būdu istoriniai, paveldo objektai gali išnaudoti privalumus, kuriuos teikia saulės moduliai, nekenkiant architektūrai, nekeičiant reljefo. Tvari elektros energija šiandien galima skirtingose aplinkose!

  1. Saulės moduliai ir vietos biologinė įvairovė

Kartais atsinaujinantys elektros šaltiniai tapatinami su neigiamu poveikiu gamtai ir kraštovaizdžiui. Vienas to pavyzdys – vėjo jėgainės.

Iš tiesų, suabsoliutinti nereikėtų. Vienas iš įdomių saulės modulių įrengimo aspektų yra jų poveikis vietos biologinei įvairovei. Apgalvotai integruoti saulės elektrinių parkai gali tapti įvairių rūšių floros ir faunos buveinėmis. Aplink saulės kolektorius sodinant vietinę augmeniją, šios teritorijos gali tapti saugiu prieglobsčiu apdulkintojams, pavyzdžiui, bitėms ir drugeliams, kurie yra labai svarbūs vietos žemės ūkiui. Tai ypač aktualu Lietuvoje, kur gamtinis kraštovaizdis, augalija ir augmenija, išties turtingas.

Akivaizdu: saulės moduliai gali suteikti apčiuopiamą naudą individualiems būstams, viešosioms erdvėms, istoriniams objektams ir net gamtai. Kviečiame rinktis tvarią elektros energiją ir patiems patirti visus jos privalumus!

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *